maandag 14 maart 2016

Bij de Daily Bugle

De Daily Bugle is een Amerikaanse ochtendkrant, opgericht in 1898, tikje sensationeel. Hoofdredacteur-directeur is J. Jonah Jameson, die er als schooljongen al is begonnen. Een van de freelancefotografen van de krant is Peter Parker, beter bekend als Spider-man, maar dat weten ze bij de krant niet.

De krant bestaat dus niet echt, maar wel in de strips en films van Spider-man en Fantastic Four. En in pretpark Islands of Adventure, in Orlando hebben ze hem nagebouwd. Je zigzagt door de redactielokalen om uiteindelijk bij een spectaculaire Spider-man-ride uit te komen.

Die ride is deels rit in een echt treintje, deels 3d-film Je wordt nat, een boef richt een vlammenwerper op je, je dondert met trein en al van een wolkenkrabber en als je geluk hebt zit de hele tijd je nichtje Zoƫ naast je te gillen. Allemaal zo hectisch dat je het niet na kunt vertellen. Had ik daarna een verslagje moeten tikken voor de Daily Bugle dan was dat nog een heel karwei geworden.

Onderweg erheen kom je over een verlaten redactie, vrij schemerig, met een portret van J. Jonah Jameson (zie boven), hier en daar typemachines en op elk bureau een ouderwetse telefoons met lichtjes.

Achter aan de muur hangen posters die het radicale leiderschap weergeven van de hoofdredacteur. Die gele is het mooist:
MIDNIGHT DEADLINE
You must turn in either: 
Your full story copy
or
Your resignation
(Vrij vertaald: Deadline om middernacht. Je levert of je complete artikel in, of je ontslagbrief.)