Het is, lezen we bij het Leeuwarder gemeentearchief, tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd als werkverschaffing, en toen blijkbaar al genoemd naar de bedenker van het Esperanto. Wat zo op het eerste gezicht eigenaardig is want Zamenhof was Pools en joods. Hij is al in 1917 overleden, maar zijn nazaten hebben in Poolse concentratiekampen gezeten.
Van die wereldtaal is weinig terechtgekomen maar het park lag er vandaag heel idyllisch bij.
De foto's zijn gemaakt met de telefoon op panorama-functie. Als u denkt: met die onderste is iets vreemds aan de hand, heeft u gelijk. Dat is het soort panorama dat je krijgt als je opneemt en tegelijk loopt. Sommige bomen en struiken op de achtergrond staan er een paar keer op.
Naschrift
Op het bovenstaande kreeg ik een reactie van Thys Dijkstra, die daar als kind gewoond heeft. Hij vertelt dat het eerst Oosterpark heette, voor het naar Zamenhof werd genoemd.
,,Een buurvrouw van ons was juffrouw Drent. Zij was een enthousiaste Esperantist en ik weet daarom dat zij er met haar mede-esperantisten bij B&W voor geijverd heeft dat het aan haar woonhuis grenzende Oosterpark naar haar grote idool, Dr. Zamenhof, zou worden vernoemd. Op 15 december 1959 is onder belangstelling van een groepje Esperantisten een in opdracht van de gemeente door beeldhouwer G. J. Adema vervaardigd aardig bruingekleurd houten naambord met gouden letters en een groene ster in de rechter hoek met de tekst "Dr. Zamenhofpark" onthuld, aldus de LC. Ik kan me het nog wel herinneren. Juffrouw Drent zong trouwens ook mooi, maar altijd in het Esperanto, een Nanne Kalma avant la lettre dus.''