donderdag 21 januari 2010

Terroristendreiging

,,Die Seele der Menschen musst in ihren tiefsten Tiefen verängstigt werden, durch unerforschliche und scheinbar sinnlose Verbrechen. Verbrechen, deren Zweck nicht einmal die erfassen, die sie ausüben. Verbrechen die niemandem Nutzen bringen, die nur den einen Sinn haben: Angst und Schrecken zu verbreiten!"

(De mens moet tot in het allerdiepst van zijn ziel bang gemaakt worden, door ondoorgrondelijke en schijnbaar zinloze misdaden. Misdaden die zelfs voor wie ze pleegt onbegrijpelijk zijn. Misdaden waar niemand iets aan heeft, die maar een doel hebben: het verspreiden van angst en vrees!)


Zonet 'Das Testament des Dr. Mabuse' gezien, een avontuurlijke Duitse film uit 1933 van Fritz Lang. Daarin bestuurt een duivels genie met hypnotische krachten (Doktor Mabuse dus) vanuit een gekkenhuis een criminele organisatie, die nergens voor terugdeinst en alles omver moet werpen.

De kenners zijn het er niet over eens of de film heimelijk ook over de Nationaal-Socialisten gaat, die in Duitsland aan de macht kwamen in het jaar van de premiere. Maar die vonden het hoe dan ook een kwalijke film, vanwege de gedachte dat een klein groepje mensen voldoende is om een land compleet uit het lood te slaan.

Zie bovenstaand citaat. Als je dat hoort, zou je haast geloven dat Fritz Lang zeventig jaar geleden toespelingen op onze tijd in zijn film heeft gestopt.