zondag 3 april 2016

The doctors told me it was pneumonia

Op 13 maart is Adrienne Corri overleden, op haar 85-ste. Een in Schotland geboren actrice (echte naam Adrienne Riccoboni) die Shakespearestukken heeft gespeeld, goedkope Engelse films uit de Hammerstudio, als Moon Zero Two, (,,the first moon western''), Vampire Circus en Corridors of Blood en een aantal betere films, als The River van Jean Renoir en Dr Zhivago van David Lean. Maar we kennen haar natuurlijk als Mrs. Alexander.

Dat is de vrouw van de schrijver (Mr Alexander dus) in A Clockwork Orange, die zo dom is de deur open te doen als er wordt aangebeld door iemand die zegt dat hij een ongeluk heeft gehad en even moet bellen. Eigenlijk vertrouwt zij het zaakje niet, en scheept ze de aanbeller af met een smoesje (,,We don't have a telephone''), maar Mr Alexander, die verderop zit te typen zegt: ,,You'd better let them in."

Daar krijgt hij spijt van, want de jeugdbende van Alex dringt het huis binnen, schopt hem in elkaar en verkracht zijn vrouw.

,,Voordat we hem opnamen hebben we een dag of tien aan die scene gewerkt'', vertelde Corri in een interview. ,,We hebben de complete dialoog geschrapt, dat bleek beter te werken.''

Dankzij de foto hierboven (courtesy Warner Bros) weet ik nu dat ze net voor er wordt aangebeld zit te lezen in Clerks and Craftsmen in China and the West: Lectures and Addresses on the History of Science and Technology van sinoloog Joseph Needham. Niet dat het er voor de film veel toe doet, maar toch.

Later als Alex weer aanbelt, maar nu onder andere omstandigheden, vertelt Mr Alexander dat zijn vrouw niet meer leeft. ,,The doctors told me it was pneumonia, but I knew what it was. A victim of the modern age, poor, poor girl'', zegt hij.