zaterdag 24 mei 2014

Bestsellers en betersellers

Aan de ene kant van boekhandel Van der Velde zat Herman Koch. Koch reist langs allerlei boekhandels om er zijn laatste roman, Geachte Heer M., te signeren. De bestverkopende, meest vertaalde Nederlandse auteur van nu zat alleen achter een tafeltje met stapels boeken.

Aan de andere kant van de boekhandel stond Pieter de Groot, van wie na een lange bevalling (zo noemde hij het zelf) Het Leeuwarden Boek gereed is, bijna vierhonderd bladzijden. Daar was het helemaal vol met de mensen die je bij de aanbieding van een boek over Leeuwarden zou verwachten.

Dat verschil in belangstelling was ook Ferd Crone opgevallen, die het eerste exemplaar van Het Leeuwarden Boek kreeg. ,,Han Koch vlucht al naar Amerika, heb ik begrepen", zei hij.

Een dubbel soort grap, vermoedelijk. Die ernaar verwijst dat Koch het goed doet in de Verenigde Staten, waar The Dinner zelfs in vliegveldboekhandels ligt. En het geeft aan dat Leeuwarden zijn voornaam nu al vergeten is. Daar lezen ze andere boeken van andere schrijvers.

Ronnie Terpstra van Van der Velde reageerde op twitter: Herman/Han Koch zat er al een uur. Zijn taak was volbracht.