maandag 26 maart 2012

Een persmomentDit zijn Barack Obama, de president van Amerika, en Dmitri Medvedev, de president van Rusland. Ze treffen elkaar op een kernwapenoverleg in Seoul, in Zuid-Korea. De foto, van Kremlinfotografes Ekatarina Sjtoekina en Ria Novosti, staat vandaag voorop de LC.

Je kunt er uren naar kijken, want over alles op deze foto is nagedacht en net als op een zeventiende-eeuws schilderij heeft alles een betekenis. Dit zijn twee heren, met hun gepoetste schoenen en kleine symbooltjes van hun landen op hun rever.

Dat doek erachter, bijvoorbeeld, met een speciaal voor deze conferentie ontworpen logo, is gewoon op een raam gespannen. Middenonder hangen er nog een paar flapjes uit. Dat is de relativering. Dit mag een topontmoeting zijn waar over belangrijke dingen wordt gesproken maar dat hoef je niet meteen in marmer uit te houwen. Morgen is er weer een dag en moet er misschien wat anders hangen.En dat raadselachtige kopje koffie bij Obama (als het koffie is). Wat moet dat beduiden? Krijgt Medvedev niks? Het staat ook precies onder dat logootje, zodat het net is of er damp uitkomt. Op een van de andere foto's van dit persmoment is zelfs te zien hoe Obama een slokje neemt, terwijl Medvedev op een droogje zit. Is dat symbolisch? Nonproliferatie van koffie?Zelfs op de krantenfoto is te zien dat Medvedev geen gelukkige hand van strikken heeft, met zijn stropdas. De punt hangt onelegant in zijn kruis. En als je de foto op ware grootte ziet - in de krant is dat niet zichtbaar - valt ook op dat er een knoopje van de mouw van zijn jasje mist. Een Russische boer in zijn zondagse pak.Obama heeft ze allevier nog - op deze foto zie je dat niet, maar op een van de andere uit de reeks wel. Obama heeft ook een snoertje naar zijn oor. De onberispelijke hightechman.

En hebben we het nog niet eens over die psychedelische vloerbedekking.