donderdag 20 januari 2011

Alles auf DeutschHalverwege de literaire avond in Het Paleis (vroeger het scheikundegebouw) in Groningen scheurde Bill Mensema zijn tekst doormidden.

Het was een speels avondje, door Meindert Talma en Kees de Vries aan elkaar gepraat, met korte optredens van Mensema, Ronald Ohlsen, Niek Kalberg (die onder het pseudoniem Nurks schrijft maar dat helemaal niet was), mijn persoontje (ik las twee columns voor, een over de Franse ober Dominique, en een over Jan Kroes die dinsdagnacht is overleden) en muziekduo Flux Light.

Mensema was zo onder de indruk van Ronald Ohlsen dat hij zijn eigen werk de moeite niet meer waard vond. Hij verscheurde dat en deed uit zijn hoofd een Duitse rap over Cesar, der Hase.

Duits dook ook bij Meindert op. Hij vertelde over de Duitse voetballer Paul Breitner, zong 'Rummenigge' en treedt tegenwoordig op met de band Ausputzer, die alles in het Duits doet. Meinderts Duits is niet zo goed, had hij al eens verteld, maar het wordt steeds beter.

,,Het is vreemd'', zei hij. ,,Als je in het Engels gaat zingen kijkt niemand daarvan op. Maar als je dat in het Duits doet, vragen ze allemaal of het ironisch bedoeld is.''