donderdag 2 september 2010

De Geïllustreerde ManJacco heeft een nieuwe tattoo laten zetten, die de voorkant van zijn onderarm bedekt. Hij glimt, want de eerste dagen moet je zo'n illustratie met vaseline insmeren. En om hem te beschermen moet er huishoudfolie omheen. Dat heb ik er net omgedaan, want met maar een vrije arm lukt zoiets niet. Over een paar dagen komen er korsten op, vertelde de drager, en pas daarna is hij mooi.De tattoo heet Man's Ruin. In 'The Tattoo Encyclopedia' staat dat het een klassieker is, met als vaste elementen een schaars geklede dame in een martiniglas, drank en iets met gokken. Al de verlokkingen van het leven die mannen zo bedreigen.

Soms staat er een schedel bij, als geheugensteuntje dat het een keer ophoudt, maar die heb ik hier niet kunnen ontdekken.Dame: check.

En een moderne bovendien, want deze heeft een mobieltje aan haar oor.Nog meer moderns: een opengeklapte laptop, met het emoticon van een gebroken hart. ,,Het is een Apple'', verduidelijkte Jacco. ,,Want hij is grijs.''

Er is veel meer over de iconografie van deze tattoo te vertellen, waar de eightball voor staat bijvoorbeeld, maar dat gaat u zelf maar aan de conservator vragen. Dat is het voordeel van deze kunstvorm: er is altijd iemand bij om een toelichting te geven.