donderdag 22 april 2010

Untergangsters
Er staat productiebedrijf Constantin Film, maar vermoedelijk zit Bernd Eichinger erachter, de schrijver en producent van 'Der Untergang'. Alle bewerkingen die er gemaakt zijn van de scene waarin Hitler uit zijn bol gaat in die film worden nu van YouTube verwijderd. Dus ook die van Cinema Ascona, in het Fries. (Inmiddels las ik een interview waarin zowel Eichinger als de filmregisseur vertellen dat ze de mash-ups grappig vinden).

Daar waren er drie van. Een over het Abe Bonnema en het Fries Museum (3156 keer gezien), een over Albert Speer en het Cambuurstadion (5909 keer gezien) en een over Goebbels in tranen, omdat hij geen Abrahampop bij de vijftigjarige Himmler in de tuin mocht zetten (1191 keer gezien).

Die laatste staat er gek genoeg nog steeds op.

Nu ja, ze zijn toch al vertoond op de avond met filmnazi's tijdens het filmfestival, dus ze hebben hun doel gediend.

Wel hebben we een berichtje rondgestuurd. Kijken wat dat doet:

Geachte belangstellenden en bezoekers van Cinema Ascona,

Het Duitse filmproductiebedrijf Constantin Film heeft YouTube opgedragen, de parodie├źn te verwijderen die de afgelopen jaren gemaakt zijn op een scene uit 'Der Untergang'. Meestal gaat het om de scene waarin Hitler zich enorm opwindt, waar creatieve geesten door ondertiteling of nasynchroniseren een andere draai aan geven.

Cinema Ascona was de eerste en enige, die drie scenes uit de film in het Fries nasynchroniseerde. Er was een over het nieuwe Cambuurstadion, ontworpen door rijksarchitect Speer, een over Hitler die zich opwindt over de pruts-architectuur van architect Bonnema, die nog geen tuinhuisje kan ontwerpen en een derde, waarin Goebbels emotioneel wordt omdat hij geen Abraham in de tuin mocht neerzetten bij de vijftigjarige Himmler.

De drie films zijn vertoond op de nazi-avond van Cinema Ascona, tijdens het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden en erna op YouTube geplaatst. Twee van de drie zijn nu verwijderd, die van Abraham is gek genoeg blijven staan. Misschien durft het Duitse filmproductiebedrijf daar de vingers niet aan te branden, omdat de stamvader van de joden altijd wat gevoelig ligt.

Cinema Ascona betreurt de gang van zaken, vanwege de aanval op het vrije woord en op het Fries, maar zit er verder niet erg mee. Het blijven Duitsers, zeggen we dan maar. Wij gaan intussen gewoon door met onze filmactiviteiten, illegaal of niet, want film moet gezien worden en niet verwijderd.

Met vriendelijke groet,

Voorzitter De Zilveren Strandjutter (ook bekend als A. Walthaus, om het even Duits te houden), namens de andere bestuursleden DJ Rund Funk, De Ascona, FM Herder, De Heidi en De Kesanova.Wat het brachtDezelfde dag nog was het bericht te vinden op de websites van Liwwadders en LC.nl, in de Leeuwarder Courant en op Omrop Fryslan.