zondag 11 april 2010

Het boek AsingEnige tijd terug overleed oom Atse, mems broer. Zojuist was ik op de koffie bij Eijda, die de afgelopen weken het huis van haar vader heeft leeggeruimd.

,,Heb je wel eens van het boek Asing gehoord?'', vroeg Eijda en legde een map op tafel.

Oom Atse werkte, rond zijn dertigste en twee jaar voor mijn geboorte, aan een jongensboek over een avontuurlijke knaap die Asing heet en op een tropisch eiland een nieuwe gemeenschap sticht. Het moet in de tijd zijn geweest dat Atse een koffiehuis in Leeuwarden dreef.

Het was niet een bevlieging van een avondje geweest. De map bevat stapels volgetypte vellen en handgeschreven aantekeningen, een opzet voor het complete boek in hoofdstukken en een berekening van het aantal pagina's, 650.De werktitel van het boek was 'De moderne Robinson', hoofdstukken heten 'Asing alleen', 'Asing zit niet stil' en 'Asing verlaat het eiland'.Er zitten wereldkaarten bij, diverse zelfgemaakte plattegronden en aquarellen en schetsen van het paradijslijke eiland. ,,Dit was zijn droom'', wist Eijda. ,,Hij had zelf ook weg gewild. Ik vond zelfs nog een monsterboekje van hem.''Het kan toeval zijn, maar er is een mogelijkheid dat ik vernoemd ben naar iemand uit een nooit voltooid droomboek.