maandag 16 december 2013

In de buurt van Peter O'Toole

Toen Douwe  en ik in 2008 bij Herman Buijtenhuijs in Clifden (Ierland) op bezoek waren, reed hij ons in de omgeving rond en wees een afgelegen wit huis aan. ,,Dat is van Peter O'Toole", zei hij.


Nu O'Toole zaterdag is overleden, zal iedereen wel over 'Lawrence of Arabia' beginnen, die prachtige woestijnfilm die je eens van je leven op 70 milimeter op een groot doek moet hebben gezien. Misschien hebben ze het ook nog over 'The ruling class', 'The stunt man', 'The last emperor' en 'Venus', O'Tooles beste films. Al zit hij natuurlijk ook in de barokke pornofilm 'Caligula'.


In 1990 speelde O'Toole in 'Wings of Fame'. Een eigenaardige Nederlandse film - dat wil zeggen, Dick Maas was een van de producenten, maar er werd Engels in gesproken. Colin Firth zat erin, Marie Trintignant, en een keur aan Europese acteurs van die tijd.

De film was geregisseerd door Otokar Votocek, die volgens de verhalen bijna blind was. Hij had het verhaal geschreven met Herman Koch. Het gaat over een schrijver (Firth) die een acteur (O'Toole) heeft doodgeschoten en daarbij zelf ook omkwam. Samen belanden ze in het hiernamaals, een reusachtig hotel waar de grootte van je kamer afhangt van je roem op aarde.

In dat hotel zit ook Lassie, en een voetbalteam. Er wordt verder niet toegelicht hoe die voetballers daar komen, maar vermoedelijk zijn ze met zijn allen neergestort in een vliegtuig. Een van hen wordt gespeeld door Hans Snijder, tegenwoordig de hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Hij heeft het me zelf eens verteld.

Hij zou dus op deze stills te herkennen moeten zijn. Ik zie het niet en de aftiteling helpt me niet verder, want die noemt de voetballers niet eens.

Peter O'Toole heeft hij nooit ontmoet. Maar hij was dichterbij dan iemand die in de verte een wit huisje heeft gezien.

De edelfigurant spreekt

Hans kwam even langs, naar aanleiding van het bovenstaande. Daar staat hij niet op, vertelde hij. De opnamen waren destijds binnen, in een decor in een oude fabriek in Amsterdam.

,,We zaten in een kooi", wist hij nog.

Dus nog maar een keer gekeken. In de film zit inderdaad een scene waarin de 'doden' die inmiddels op aarde vergeten zijn in een kooi worden gestopt. Colin Firth en Peter O'Toole zijn daar ook bij

En ja hoor. In de scene waar Colin Firth naar binnen loopt zien we hem. Met een mooie bos haar.Voor wie het op de foto boven niet kan ontcijferen, hier het fragmentje. Ik heb het deels vertraagd, dat kijkt beter. Hij staat rechts. Denk ik.