zondag 13 november 2011

De herkenning van de koffiefilterhouderDat was een geslaagde herdenking gisteravond van Rijk de Gooyer, een van Nederlands beste bijrolacteurs, in een heel nieuw en erg mooi Leeuwarder Kinopalast. Bezoekers, in de stemming gebracht met een jenevertje voor een stille toost op Rijk, maakten een uiterst tevreden indruk.Er waren veel momenten van verrukte herkenning, al kwam het publiek er niet uit in welk dorp de scene met Rijk, Peter Faber en Hidde Maas was opgenomen in 'De Ratelrat'. Skuzum, meende bestuurslid Jouke. Ergens in Gaasterland, dacht een ander. Zie bijgaande foto, wie het weet mag het zeggen. (Jouke heeft gelijk weten we inmiddels, dank voor de hulp)Het programma zag er zo uit:

- Een blok televisie, met verschillende reclames (,,C&A is toch voordeliger'', ''Goed gedaan jochie'', ,,Foutje, bedankt'') en een paar fragmenten met Johnny en Rijk.
- Herinneringen aan Rijk de Gooyer in Giethoorn, waar hij woonde tot een paar inwoners zijn boerderij in de fik staken. Die had hij overigens kunnen kopen van de opbrengst van De Bostella, die de bezoekers uit volle borst meezongen.


En de films:

- De Inbreker (Frans Weisz, 1972), met een mooie vloek.
- Schatjes! (Ruud van Hemert, 1984), als de bijna onverstaanbare Pete: ,,Als het lukt, hebben we over twee maanden Sunrock in Germania. Nato. Groot materieel, kruisraketten, drank, wijven, alles.''
- Op Hoop van Zegen (Guido Pieters, 1986)
- De Ratelrat (Wim Verstappen, 1987)- Hoge Hakken, Echte Liefde (Dimitri Frenkel Frank, 1981 - waar hij finaal van het doek wordt gespeeld door een hilarische Leen Jongewaard, die fantastisch kan vloeken)
- Nosferatu, Phantom der Nacht (Werner Herzog, 1979)
- Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1977), als Herr Breitner. ,,Breitner wird Ihre Sache weiter bearbeiten.''
- Een Vlucht Regenwulpen (Ate de Jong, 1981)
- Madelief, krassen in het tafelblad (Ineke Houtman, 1998)
- De Avonden (Rudolf van den Berg, 1989, de mooiste rol van De Gooyer). ,,Goede jus ligt stil.''
- De Mantel der Liefde (Adriaan Ditvoorst, 1978) ,,Cornelisje. Wat doen ze nou allemaal met je?''.
Die laatste was een mooie afsluiter, omdat bijna niemand hem kende. Wel slaakte iedereen kreten van herkenning toen op de achtergrond een houten koffiefilterhouder in beeld kwam. ,,Die heb ik ook nog ergens!'', riep iemand. ,,Ik ook!'', riep een ander. ,,Een rode!''

(De foto helemaal bovenaan is van Merlijn Torensma, die op Arm & Sexy, waar de vertoning onderdeel van was, meer heeft gefotografeerd)