vrijdag 14 mei 2010

De nieuwbouwwijk in de filmDit is de drive-inbioscoop die gisteren bij Techum, een wijk onder Leeuwarden, stond.

De foto ziet er verrwongen uit, de schemerlucht verandert van kleur en de horizon is krom, maar dat is de enige manier om zeven foto's, vanaf een hoge ladder genomen, aan elkaar te plakken.

Je kon er ook op de fiets naartoe, wat een enkeling deed. Die mocht dan vanaf een bankje de film bekijken, de eerste versie van 'Donnie Darko'. Regisseur Richard Kelly kwam later met een director's cut.

Er komen nog twee films en in het najaar staat het filmdoek daar weer. Het festijn is georganiseerd door Tryater, dat zo wat avontuur in de nieuwbouwwijk wil brengen.Grappig is dan wel dat de keuze viel op 'Donnie Darko', over een moeilijke puber in een nieuwbouwwijk die zelfs huizen in de fik steekt. Volgende week is er 'Let the right one in' over vampiers in een soort Bilgaard en de week erna 'De noorderlingen' (op de foto), met licht of zwaar gestoorde mensen in een deels voltooide nieuwbouwstraat.

Terugfietsend vroeg ik me af of alle films die zich in nieuwbouwwijken afspelen zulke Almeretreurnis zijn, of dat er ook vrolijke bestaan. Behalve een enkele kinderfilm van Steven Spielberg (is 'E.T' vrolijk?) of 'Blue movie' in de Bijlmermeer wilde me niks te binnen schieten.