vrijdag 18 december 2009

Huis met geweld

Mij was het niet opgevallen, maar de Leeuwarder vlag hing halfstok op de Oldehove, vanwege de begrafenis van Hendrik ten Hoeve. Ad Fahner had het wel gezien, die stuurde deze foto.Fahner had ook foto's gemaakt bij de dienst in de Grote Kerk vanmiddag. Die was niet helemaal vol, ik kwam op het laatste nippertje maar hoefde niet helemaal achteraan te zitten. Iedereen leek er wel te zijn, van een paar oud-burgemeesters tot en met Auke 'de sloper' Visscher, die een bijzondere band met de dood lijkt te hebben: bij de stille tocht voor Meindert Tjoelker stond hij de kaarsjes en de bloemen te schikken bij de plek waar Tjoelker is doodgetrapt, bij de begrafenis van Jopie Huisman stapte hij, toen alle sprekers waren geweest, bij het graf naar voren en riep: ,,Vaarwel lieve vriend.'' Hier liep hij, nadat de kist was uitgedragen, als eerste de kerk uit.

Er waren drie sprekers, van wie wethouder Roel Sluiter de fraaiste en literairste was. Hij redeneerde dat Hendrik eigenlijk nooit goed afscheid had kunnen nemen, niet van zijn gemeenteraadlidmaatschap, niet van zijn spullen en al helemaal niet van zijn huis.

,,Ergens zaterdagavond heeft het huis waar hij zoveel van hield met geweld afscheid genomen van Hendrik'', zei Sluiter.Ook op de Noorderbegraafplaats heeft Ad een foto gemaakt.