donderdag 24 december 2009

Compilaties

Zekere Kees van Dijkhuizen heeft een compilatie gemaakt van alle films die hij in 2009 heeft gezien. Dat is nog anders wat dan voor de bijlage Freed een lijstje van de vijf beste films en de grootste tegenvaller van het afgelopen jaar maken. Al is dat eigenlijk ook wel moeilijk, want op het moment dat je het klaar hebt, denk je: die had er ook nog in gemoeten.

Dit is mijn lijstje, zoals het vandaag in de LC staat, op alfabetische volgorde:

Coraline (Henry Selick) of Up (Pete Doctor, Bob Petersen). Kan tussen beide niet kiezen: zo geweldig kunnen animatiefilms zijn. Het meisje in de knoopogenwereld of de man met de ballonnen.
Frost/Nixon (Ron Howard). Het destijds nogal droge interview met ex-president Nixon meeslepend voorgesteld als een titanenstrijd.
Gran Torino (Clint Eastwood). Mijn jeugdheld hoef je niet alleen te waarderen om wat hij vroeger heeft gemaakt: hij speelt nog steeds meesterlijk met zijn imago.

De helaasheid der dingen (Felix van Groeningen). Overrompelend menselijke film rond een zwak sociaal gezin dat eerst vooral komisch en gaandeweg meelijwekkend is.
Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson). Gepest jongetje sluit vriendschap met de vampier van hiernaast. Verrassend en prachtig gefilmd, mooiste sneeuw van het jaar.


Grootste tegenvaller:Inglourious Basterds (Quentin Tarantino). Niet omdat het een slechte film is, maar omdat het na zoveel verwachtingen ronduit saai is uitgevallen.