dinsdag 18 oktober 2005

Rescue
Daar was geen ontkomen aan met Ria en Ingrid: zaterdagavond zouden we naar Rescue, de discotheek van Laganas, want ik moest als gast kennismaken met het Sodom en Gomorrah van Zakynthos.

,,De barmannen gooien er met flessen, net als Tom Cruise in de film 'Cocktail','', had Sonja, een Nederlandse vriendin van R & I al verteld. En daarna gaan ze halfnaakt staan vuurspuwen achter de bar. Zij kon het weten, want ze was er gisteren ook al met Ria geweest.

Naar Rescue dus. Laganas is een neonstraat vol cafe's, die recht op de zee afloopt. In de zomer is de hele straat een hossend cafe, begreep ik, maar nu was het relatief rustig. Al hoorde je van verre wel al Boenke Boenke Boenke. Rescue is een open cafe, de bar is als het ware half op het terras. Er zitten veel dikke Engelse meisjes met blote navels en van die ontevreden gezichten.

,,We hebben gratis drinken'', kondigde Ria aan, nadat ze een praatje had gemaakt met de eigenaar, die ze kent. (Ze kent steeds iedereen hier, ze woont hier al een jaar of twaalf). ,,Ik heb hem verteld dat jij een journalist bent van De Telegraaf, de belangrijkste krant van Nederland.''

Een deel van de barmannen liep inderdaad zonder shirt, anderen hadden wel een shirt aan. Ik vroeg me net af hoe dat precies verdeeld was, en hoe de sollicitatiegesprekken hier zouden gaan, toen ineens alle shirts uitgingen en keihard 'Firestarter' van The Prodigy werd opgezet. Ze namen slokken spiritus en spuwden vlammen, min of meer op maat van de muziek. Ingrid maakte er foto's, die hierboven is ook van haar. Daarbij deden ze een soort kegelwerpen met drankflessen.

Bij ons was inmiddels ook een Nederlandse jongen, Michael, die het allemaal geamuseerd bekeek. ,,Die flessen waar ze mee gooien zijn van plastic'', verklapte hij. Ze stuiteren ook gewoon op de grond, als het misgaat.

Maar dat vuurspuwen, dat was toch wel een sterk staaltje. Michael had het ook twee keer gedaan. Je neem een slok, was hem geleerd, en moet het dan heel fel uitspuwen, zodat het vuur bij je lippen wegblijft. Voel je het op je lippen, dan moet je de spiritus die je nog in je mond hebt dadelijk doorslikken anders kan het lelijk misgaan. De tweede keer dat Michael het had gedaan, was zijn neus in brand gevlogen. Toen vond hij het welletjes.


Na de act van de barmannen ging de disco los, pal achter deze bar. Sodom en Gomorrah? Het deed Ria, Ingrid en mij vooral aan West End denken, de discotheek waar vroeger in Hollum iedereen heen moest. Zelfs al heb ik daar nooit iemand zien vuurspuwen.