zaterdag 23 december 2017

Dood door Snickers

Mensen kunnen zich ongans vreten aan chocolade en krijgen toch geen last van de theobromine die daarin zit. Maar voor honden is het dodelijk. Verschillende hondenkenners hebben me daar althans al voor gewaarschuwd: geen choco voor Schumi.

Daar let ik dan ook wel op, maar zojuist voor Kruidvat vond hij een complete mini-Snicker. Gevallen uit de hand van een achteloos kind, of verloren uit zo'n zak vol mini-reepjes, wie zal het zeggen. Voor ik er wat aan kon doen had Schumi die opgeschrikt, met verpakkingspapiertje en al.

Raar dat zo'n dier zelf niet snapt wat slecht voor hem is. Als het op de survival of the fittest aankomt, moet ik Schumi erdoorheen slepen. Eerder waren we de dierenwinkel op de Schrans gepasseerd, waar altijd een gevulde voederbak buiten staat: daar snuffelde hij alleen aan.

Als je het thuis gaat googelen maakt dat je niet geruster: elk jaar gaan in de Verenigde Staten 100.000 honden dood omdat ze per ongeluk vergiftigd zijn. Niet alleen door chocolade want avocado's en rozijnen kunnen ook, maar toch.

Gelukkig zijn er online Chocolate Toxicity Calculators te vinden. Hier bijvoorbeeld, en hier. Uit beide blijkt dat de dosis theobromine die hij net heeft verslonden verwaarloosbaar is. However there is potential for Upset Stomach, Diarrhea, or Agitation, waarschuwen ze. Daar hebben we een heel kerstweekeinde voor.