vrijdag 9 oktober 2015

Three days of the condor in Warschau


Zojuist kwam ik aan in het Logos Hotel in Warschau, min of meer op de naam uitgezocht, en billijk geprijsd bovendien. Hier blijf ik drie dagen.

Voor ik bij de balie geholpen kon worden, was daar eerst een druk sprekende Italiaan uit Milaan, die een mondje Pools kende want hij heeft hier tien jaar geleden gewoond maar het was allemaal zo veranderd en een deel was vooruit betaald door vrienden was dat zo in orde en de rest moest dat nu of later en kon hij ook een eenpersoonskamer krijgen die wat hoger was dan de tweede verdieping zodat hij toch nog iets van een Panorama View zou hebben en het was toch wel veilig om hier met je tas en je beurs bij je op straat te lopen hier, tuurlijk, want Polen zijn beste mensen en zeker de inwoners van  Varsovie, maar ontbijt, grazie, geen ontbijt, want dat was Poolse keuken natuurlijk, daar houdt hij niet van,  hij is van de jus d'orange en de croissant, trouwens tak, dat is toch ja in het Pools (ja, zeiden de meisjes achter de balie), dat is grappig want in het Milanees zeg je soms ook tak als je ja bedoelt, en zo ging het nog een tijdje door.

Ik stond er geamuseerd naar te kijken, ik had geen haast. De tippel van het station hierheen was langer geweest dan ik had verwacht dus ik was al lang blij dat ik het hotel had gevonden.

Terwijl hij de rekening in zijn zak stak, sprak hij mij aan.

,,You speak English?"

Ja, zei ik.

,,You know the movie with Robert Redford, in the seventies, it is a thriller, Three days of the condor?"

Ja, die kende ik wel.

,,You look like the actor that plays the killer, with a hat and the glasses and a moustache", zei hij. ,,I see that, I am photographer, I remember face but not name. From Sweden."

,,Max von Sydow", zei ik. Liever had ik op Robert Redford geleken, maar je hebt het niet altijd voor het kiezen.

,,Max von Sydow!", riep de Milanees uit. ,,You look like Max von Sydow, with the hat."

Hij zit ook in The Exorcist, zei ik. Ook met een hoed. De Milanees keek me vragend aan, ik herhaalde de titel en hij  begreep het ineens: ,,Ah, si! L'esorcista! horrormovie.  But Three days of the condor, very good film."

(Ik heb het plaatje erbij gezocht, zeg het zelf maar)