dinsdag 23 juni 2015

De muziek van Gorky Park

De thriller Gorky Park, met William Hurt en Lee Marvin uit 1983, draaide om illegale bonthandel in Rusland. Lee Veel films zou Marvin erna niet meer maken, en je begrijpt wel waarom: die harde kop is nog steeds indrukwekkend, en zijn stem ook, maar zijn vingers zijn aangetast door reuma.

In Moskou, waar het park van de titel is, mochten ze destijds nog niet filmen, dus deden ze dat in Stockholm en Helsinki.

De reden dat ik er hier over begin: de film heeft een fantastische soundtrack, gecomponeerd door James Horner. Ik had die vroeger op een cassettebandje, met aan de andere kant zijn muziek van Brainstorm. De muziek is spannend, gejaagd, een beetje Oosters. In een stuk zitten flarden Tsjaikovski. Dat stuk zocht ik online, maar daar is het niet te vinden.

Dan deze maar, ook uit de film.
Maandag is Horner omgekomen in een eenpersoonsvliegtuig. De kranten gaan schrijven dat hij een vaardig en veelgevraagd Hollywoodcomponist was (klopt) en zijn filmmuziek voor Titanic zo fantastisch is. Maar dat is helemaal niet zo, ook al kreeg hij er prijzen voor. Het is pompeuze standaardmuziek met van die Ierse fluitjes erin, en natuurlijk dat liedje van Celine Dion.

Die prijzen had hij moeten hebben voor Gorky Park.

(Al mocht de muziek van Willow er ook wezen).