maandag 15 oktober 2012

Geen lezer

De Amelander paardenreddingboot lijkt een stuk kleiner, als hij zo in Delft tussen de gebouwen van de Technische Universiteit staat. Daar was hij heengesleept (de paarden bleven thuis) voor Paardenkracht/Mannenmoed, dat voor een keer in Delft werd uitgevoerd.

Dat klinkt vreemder dan het is: de Delftse uitvoering was georganiseerd door Gabri Lodewijks, lid van de lustrumcommissie van de TU en hoogleraar daar. Zijn vader Joop is koorlid en de grote aanjager van Paardenkracht/Mannenmoed.

Ik herkende Gabri niet terug toen ik hem zag: vroeger, toen hij in Hollum woonde, was hij een magere, wat slungelachtige jongen die niet erg opviel. Hij kwam wel eens in discotheek West End, in de tijd dat ik daar af en toe achter de bar stond. Nu was hij een gezette hoogleraar, van die onbestemde leeftijd die hoogleraren altijd hebben.

Er waren twee busladingen vol Amelanders en aanhang voor naar Delft gekomen. Vanuit de bus wees ik een jonge Hollumer, die een rol als schooljongen heeft in het stuk, op een opmerkelijk gebouw met een dak van gras en een spitse toren erop. Overal eromheen stonden bordjes met 'Library' erop.

,,Weet je wat er in dat gebouw zit?'', vroeg ik hem.

Hij haalde zijn schouders op.

,,Goed kijken'', pushte ik.

Pieter Jan Borsch, die voor ons zat, hield het niet langer. ,,Ik gok dat er een bibliotheek in zit'', zei hij.

,,Dat denk ik ook'', zei ik. ,,Kijk maar, het staat op de vlag en op die bordjes.''

 ,,Dan moet ik lezen'', zei de jongen. ,,Dat doe ik alleen als het moet voor school, maar in het weekeinde niet.''  

(Hier zijn nog wat meer foto's)