dinsdag 29 juni 2010

BezienswaardighedenIn Glacier National Park, tegen de Canadese grens aan, is het op een vermoeiende manier prachtig, omdat je steeds bij bergen op moet lopen om het allemaal goed te kunnen bekijken.Je ziet er paarden, redelijk dichtbij. Je kon ze ook huren.Vlakbij onze kamer struinde een hertje rond.Onderweg stond een zwarte beer naar ons te kijken, van een redelijke afstand.Dan was er een grizzlybeer, heel ver weg.

Mensen lopen trouwens allemaal met belletjes aan hun rugzak, zodat beren weten dat ze eraan komen. Er zijn hier zo'n driehonderd grizzly's, en dan nog een veelvoud ervan van de zwarte beren, in een gebied zo groot als Friesland en Groningen samen. Ondanks dat de kans dus gering dat je een beer in de armen loopt, heeft iedereen het erover. Een bezoek aan Glacier is niet compleet zonder een goed beerverhaal.

Een mevrouw bij een parkeerplaats vertelde over iemand die door een beer gescalpeerd is, van een ander hoorden we over een vader wiens zoontje uit de tent was meegesleurd door een beer. De jongen had een Snickers in zijn tent, vandaar. De jongen en zijn reep zijn nooit teruggevonden.
Op afstand liep een eigenaardig beest, waarvan we niet zeker wisten of het een beer, een schaap, een geit of de Yeti was. Het was een mountain sheep, lazen we later in een boekje.Terwijl ik iets tegen Menno zei, die achter me op het pad liep, begon hij ineens als een wildeman te gebaren, dat ik om moest kijken. Vlak voor me gluurde een groepje geit-achtige dieren (longhorns?) naar me, met die verdringerige nieuwsgierigheid die schapen ook hebben. Ze hadden me zo het ravijn in kunnen stoten, maar daar waren ze te schaapachtig voor.Het interessantst was evenwel een ander mens, een jongen die schoenen aanhad met tenen. Dat schijnt een nieuwe rage te zijn, al was dit het enige paar dat we in vier dagen Glacier tegenkwamen. Hij had ze op eBay gekocht voor 70 dollar.

,,In je voeten en je tenen zitten honderden spieren die je in een gewone schoen niet gebruikt'', zei hij met het enthousiasme van een pas bekeerde.

Om te demonstreren hoe anders het bij hem was wiebelde hij met zijn tenen en schopte hij tegen een steen, maar niet zo heel hard.

,,Ik heb ze ook'', riep zijn vriendin van verderop, die deze dag overigens normale schoenen droeg. ,,Mine are better-looking.''