dinsdag 1 september 2009

Friezen en zo

Er waren broodjes, koffie en verrassend veel belangstellenden vanmorgen, bij de presentatie van het boek 'Gevierde Friezen'. Kerst Huisman hield een leuke redevoering, maar verder was het een weinig opwindende bijeenkomst.

Tot ze historicus Goffe Jensma vroegen of hij ook Friezen mist in het boek. Je zou zeggen, dat kan haast niet, want iedereen die wat gedaan heeft in de Verenigde Staten en ook maar een Friese vingernagel heeft staat er wel in.

Toch wist Jensma er wel eentje: oud-congreslid Stuyvesant Wainwright. Die is door zijn ouders Stuyvesant genoemd, als eerbetoon aan hun verre voorouder Petrus Stuyvesant en die kwam uit Friesland.

Sterker nog, ging Jensma door, ook familieleden van deze Wainwright zijn dus Fries, zoals Loudon Wainwright III en Rupert Wainwright. De zaal gaf geen enkel teken van herkenning. ,,Misschien zegt het u niets, maar dat zijn popsterren'', voegde Jensma daarom toe.

,,Beweer je nu echt dat Rufus Wainwright Fries is?'', vroeg ik voor alle zekerheid na afloop aan Goffe. Op zijn concert twee jaar geleden in Groningen had ik daar niets van doorgehad.

Goffe knikte. ,,Loudon Wainwright III en hij stammen van Peter Stuyvesant af'', legde hij uit. ,,En daar zijn ze ook echt trots op.''

Zoals ik zei, een vingernagel is voldoende. De vraag 'Wat is een Fries', die ook bij deze boekaanbieding weer gesteld werd, is nog niet half zo boeiend als de vraag wanneer iemand ophoudt Fries te zijn.