maandag 4 mei 2009

Overdag films kijken

Principieel ben ik ertegen om thuis films te kijken als het nog licht is, maar daar staat tegenover dat het deze maanden veel te lang licht is. Bovendien: anders kom ik nooit door de lijst heen die ik nog wil zien. Dus dan maar de gordijnen toe.Ik koos gistermiddag voor 'Gilda', een film noir die ik alleen maar ken van de ene beroemde foto van Rita Hayworth en het liedje 'Put the blame on mame'. Dat zat me de hele zaterdagavond al in het hoofd, dus dat was een voorteken.

Leve die voortekens, want 'Gilda' is werkelijk fantastisch. Een soort 'Casablanca', maar dan anders en in een casino in Buenos Aires, waar de geheimzinnige baas een gokker aanstelt als manager en met een voormalige zangeres trouwt. De gokker en de zangeres hebben een gezamelijk verleden. Onder dat verhaal allerlei andere lagen en heel mooie opnamen met mensen als silhouetten en een soms onverwacht bewegende camera.

Ik ga zo de gordijnen weer dicht doen. Het wachten is alleen nog op een voorteken.

(nawoord)

En zie: net heb ik dit op mijn log gezet, lees ik dat het op 4 mei 'Star wars day' is. May the 4th be with you. Ik weet alleen niet of ik daar nu zo'n zin in heb, die films ken ik wel. Nieuw voorteken graag.