donderdag 6 december 2007

Natte Sint



Omdat het regende dat het goot, maakte het muziekcorps gisteren een kortere ronde door Hollum dan andere jaren. Sint Nicolaas rijdt daar blindelings achteraan, zijn paard althans. Dat er door het slechte weer ook wat minder zin in had.

Zo zijn we helemaal niet bij de Welvaart langs gereden, waar al wel een Berenburg voor de Sint was ingeschonken vertelde Jelte Smit later. Jan Botte stond ook bij de Welvaart, tevergeefs met zijn camera te wachten. Ook sloegen we de Stelp over, waar je zo dankbaar naar kunt zwaaien omdat vanachter bijna elk raam een bejaard handje terugwuift.

Het laatste stukje rende Jeanet de Jong met het paard mee, almaar fotograferend. Ze heeft een persbureau en sinds kort ook een eigen krant. Of de Sint die krant haalt weet ik niet, maar hij staat wel al op de website van het persbureau. De foto hierboven, met de Zwaan er mooi bijop, heb ik ervan gejat. Eronder staat:


Sint neemt afscheid met regen

HOLLUM – “In Spanje is het beter weer,” zegt Sinterklaas vanaf zijn schimmel tegen Theo de Boer en Jan Engels die hem op het Zwaneplein staan op te wachten.

Het valt soms niet mee voor een oude man als Sinterklaas om bij harde wind en regen een rondgang door het dorp te moeten maken. Toch wil hij op een waardige manier en volgens traditie zijn bezoek aan het eiland afsluiten. Hij komt graag volgend jaar, zegt hij, wanneer het paard op het eindpunt van de rondtocht op de viersprong bij de bakker halt houdt. Tenminste, als de Amelanders zich het komende jaar goed gedragen en de kinderen lief zijn de komende twaalf maanden. De ouders en kinderen die Sinterklaas uitzwaaien, het zijn er vanwege het barre weer minder dan andere jaren, beloven het. Jan van Novy Engels wenst de goedheiligman een goede reis en de Sint slaat rechtsaf. Op weg naar de boot, op weg naar het zonnige Spanje.