vrijdag 5 januari 2007

Mens-erger-je-niet

In het fotoarchief van Spaarnestad zit niet zo heel veel over Friesland. Als je Leeuwarden intikt, krijg je wat ijsfoto's uit de jaren vijftig. Zoek je op Ameland, dan is het op veel plaatjes ook al hartje winter en er zijn wat dorpsgezichten van Nes, wat over de Hoge Diek is.



De mooiste winterfoto is die van een onbekende fotograaf, die in januari 1940 een postvliegtuig op de foto zette. Het moet in Ballum zijn, lijkt me. ,,Na aankomst wordt de post op een boerenwagen geladen en verder vervoerd'', staat erbij.

Op het eerste gezicht denk je: Duitse bezetters, maar die moesten in januari 1940 nog komen. Dus iedereen liep er in die tijd zo bij.



Ronduit knus is de foto van een zekere Jan van Eijk, die in 1957 voor het blad Beatrijs op Ameland twee meisjes op de foto zette, die Mens-erger-je-niet spelen. Waar zou dit zijn? En wie zijn het? Je zou zeggen, Amelanders, maar misschien zijn het ook wel gewoon de dochters van de fotograaf.

(Het kleine handje op de schouder van het rechtermeisje is mijn fout)

Snelheid

Internet kan snel zijn, maar op Ameland zijn ze nog sneller. Ik kreeg mail van Liesbeth van Sloot (wie niet weet wie dat is, jammer dan). Zij meende dat ze een van de meisjes herkende als Johanna de Haan (inmiddels Kienstra) uit Nes. En de ander moest dan wel haar zusje Rosemarie zijn.

Als een goede journalist belde ze eerst even met diezelfde Johanna, en inderdaad, die is het. ,,Er stond een stuk in dat blad over hun pa'', weet Liesbeth.