donderdag 7 september 2006


Aed Levwerd

Aed Levwerd is de wat ongelukkige naam van de historische vereniging van Leeuwarden. De vereniging is er al heel lang, maar er is nu ook een website.

Tenminste, dat zeiden ze gisteravond. Er was een feestelijk historisch avondje in de raadszaal, met mensen die zaterdag vrijwilliger zijn bij Open Monumentendag, mensen die geschiedenis leuk vinden en een handjevol hotemetoten, onder wie Bertus Mulder, de Friese gedeputeerde van cultuur.

Hoogtepunt van de avond zou de opening van de site zijn. De beamer stond al klaar en de laptop ook. Maar wat Bertus Mulder ook deed, het scherm bleef egaal blauw. Niks website. Op de tribune werd gegrinnikt.

,,Een technicus van de gemeente heeft er anderhalf uur aan gewerkt, dat alles het zou doen'', zei een van de organisatoren boos. ,,Die hebben ze in de pauze weggestuurd.''

,,Zit er ook een techneut in de zaal die op de hoogte is van beamers?'', vroeg een andere organisator. Meer gegrinnik op de tribune.

Een bode van de gemeente snelde toe, deed iets met snoertjes, de man die de website heeft gemaakt probeerden van alles, het podium vulde zich met radeloze heren. De tribune begon de jas aan te trekken.

Er zat niets anders op dan de avond af te sluiten en de bezoekers uit te nodigen voor een borrel, beneden.

Ik vond het toch gek, want eerder die avond had een spreker de beamer gebruikt en toen deed-ie het gewoon. Volgens mij deden ze iets niet goed met de laptop.

Dus terwijl de bezoekers de zaal verlieten, probeerde ik die laptop even. Floep! Daar verscheen de website van Aed Levwerd op het scherm. Eigenlijk heb ik dus die website officieel geopend.

,,Waar zouden we zijn zonder de Leeuwarder Courant'', zei ik meteen in de microfoon, want zo'n buitenkansje, daar moet je munt uit slaan.