zondag 21 mei 2006

Zaailand
Het was absoluut de leukste manifestatie die ik in jaren in Leeuwarden heb meegemaakt. Zondag hadden Aart Nieuwland en anderen op het Zaailand met steigers, hoogwerkers en ballonnen een indruk gegeven van hoe groot het eigenlijk allemaal wordt, de nieuwe winkels en het Fries Museum. Woensdag is daar een referendum over.

Op het plein liepen allemaal Leeuwarders, die met zomaar andere Leeuwarders over al die plannen babbelden, en naar de ballonnen wezen die de hoeken aangaven van het dak van het Fries Museum. De foto heb ik gemaakt uit het bakje van een hoogwerker, zo hoog wordt dat dak dus.


Of mensen keken hoever de nieuwe winkels het zicht benemen op het Paleis van Justitie. De hoeken van die nieuwe winkelpanden kun je op de foto zien: die zijn met groen gaas bekleed en ze worden zo hoog als die ballon, ongeveer. Ja, je ziet inderdaad een stuk niet.Er kwam wat inbeeldingsvermogen bij kijken, want de ballonnen woeien nogal heen en weer.

Hartstikke mooi. De gemeentelijke PvdA was er zelfs voor teruggekomen van een soort vergaderweekeind hoewel ze dat eerst niet wilden, hoorde ik op het plein. Boosaardige roddels natuurlijk, maar aardig om te horen.
Zelf mocht ik in de Bres wat voor- en tegenstanders introduceren en een discussie leiden. Er was lekker veel publiek, dat hield de boel wel aan de praat.


Eerst kwam Johan Vos, die vindt dat iedereen voor deze plannen moet stemmen. Want het is goed voor de stad en we moeten niet altijd zo negatief doen. Hij wond zich er even later op het plein ook ontzettend over op.
Daarna architect Chris Vegter, die het plan een soort lelijke jurk vindt: wat je er ook aan verstelt, je doet hem toch niet aan. Dus ook al krijg je de stof gratis, niet maken, die jurk. Van hem moeten we tegen stemmen.
Raadslid Piet van der Wal, die met een soort tekenfilmpje aantoonde dat de markt er straks niet meer op past is tegen die winkels.

En tenslotte Peter Walon, die het plan niet veel vond, en zei, stem maar tegen, ze willen zo graag met dat plein aan het werk, dus als dit niet doorgaat is er zo weer een nieuw en hopelijk beter plan. En daar is dan ook wel weer geld voor, zei Walon. Hij is dus tegen.Ik weet nog niet wat ik moet gaan stemmen.