donderdag 6 november 2003

SpeechesNog wat anders.

Het filmfestival werd gisteren geopend door Winnie Sorgdrager, met een lange saaie speech. Het enige leuke was, dat ze even wat meisjesachtig werd toen ze vertelde dat zij, Sorgdrager dus, in de film 'Klem in de Draaideur' gespeeld wordt door Tamar van den Dop. Die heeft in die film een ,,geerotiseerde verhouding'' met Arthur Docters van Leeuwen (Thom Hoffman, met watten op dikte gemaakt) en daar moest Sorgdrager haast een beetje van giebelen. Ze stelde zich natuurlijk eventjes voor hoe het in het echt zou zijn geweest, zijzelf en Docters van Leeuwen in een erotische situatie.

Maar haar speech was verder lang, en de speech van Jan van der Hoek was ook lang, en er was ook nog een speech van Margreet de Boer, de burgemeester van Leeuwarden en heel kort was er ook nog een woordje van Anneke van Renssen, de directeur van het festival, en een dankwoord van Jan van der Hoek en hij las ook nog een stuk voor uit de krant die iedereen voor niks kan krijgen. Al met al begon het speechprogramma om een uur of acht, en duurde het, ongelogen, tot een uur of negen.

Daarom wil ik het festival voorstellen om dat volgend jaar anders te doen. In bijna alle zalen van de Harmonie worden films gedraaid, maar er zijn nog wel een paar ruimtes over. Maak van een van die zaaltjes een speechzaal. Zet er een microfoon neer en laat iedereen daar zijn zegje doen. Organisatoren, sponsors, vrijwilligers die zich bijzonder goed hebben ingezet. En als je toch bezig bent, bezoekers van het eerste uur, organisatoren van vroeger, filmcritici, filmkenners, kunstenaars. En politici, die mogen ook graag praten, die kunnen dan bijvoorbeeld vertellen hoe belangrijk cultuur is voor de economie. Er staat een bosje bloemen klaar in een emmertje met water. Dat krijgt elke spreker na afloop. Die moet daar dan voor bedanken en het weer terugzetten in de emmer, voor de volgende.

Wie even pauze heeft tussen twee films kan erheen met een kopje koffie of een biertje, en een tijdje luisteren.

Zo dus. En dan in alle andere zalen gewoon alleen maar films draaien.