zondag 31 januari 2016

Je krijgt mij niet in de kist

Toen Ritsko van Vliet junior met zijn eerste vrouw optrad als illusionistenduo, had hij daar veel succes mee.

Dat vertelde hij vanmiddag in een talkshow in het HCL, waar ik de vragen stelde en we gezellig samen op een bankje voor het publiek zaten. 

Maar toen de relatie op zijn eind liep was het met de optredens ook gedaan.

Zijn tweede vrouw zei tegen hem: ,,Je krijgt mij niet in de kist." Ze had het niet over het graf, al klinkt dat wel zo, maar over zo'n kist waar je een vrouw indoet en haar vervolgens doormidden zaagt.

Hij vertelde meer van dat soort dingen. In de jaren zeventig werkte hij veel als discjockey in Duitse bars met topless bediening.

Daar deed hij ook wel eens een goocheltruc tussendoor en dan sprak hij het publiek toe. Zijn Duits was slecht, vertelde hij, in tegenstelling met dat van zijn vader, die er prat op ging dat hij zijn talen goed beheerste. 

Maar juist dat Duits à la Rudi Carrell sloeg goed aan, zei junior. Bij een kaarttruc vroeg hij dames ,,wollen Sie bitte mal blasen'', als ze moesten blazen. Maar blazen is ook pijpen in het Duits. Dus die hield hij erin. Zijn vader had zich rot geschaamd.

De foto boven is van Jelmar Helmhout. Die hiernaast maakte Ad Fahner, voor de kist die in de voorstelling met Ritsko junior over Ritsko Senior gebruikt wordt. Je krijgt mij voorlopig hopelijk nog niet in de kist, maar ervoor wil ik best even netjes gaan zitten.