zondag 8 november 2015

Door de lens van Foersterling


Maarten Brinkman uit Aalten vond een jaar geleden op een beurs - hij verzamelt lucifersdoosjes - een album met luciferetiketten, waarvan hij vermoedde dat een vriend er belangstelling voor zou hebben. Hij kocht het album (600 euro) en vond achterin een papiertje, met Kinematograph erop, 2e Rang en Dir. Chr. Slieker.

Na wat speurwerk kwam hij op dit weblog, want ik schrijf wel eens iets over Slieker, twintig jaar geleden zelfs een boekje met Harm Nijboer.

Na wat heen en weer mailen kwamen we erop uit dat het kaartje mooi naar het museum van Drachten kan, want daar staat ook al de projector die Slieker in 1896 kocht van Herman Foersterling in Berlijn.

Zaterdag was de overdracht. Dat klinkt deftig, maar komt erop neer dat Brinkman het papiertje aan conservator Ramona Dumas gaf, en zij het in een plastic, zuurvrij envelopje stopte.

Dumas vertelde dat de projector al sinds 1954 in het museum is, die heeft nummer 509 in de collectie. Het nummer dat het bioscoopkaartje krijgt wist ze zo niet precies, maar het wordt iets van 2015.

Ik had voor Brinkman een boekje over Slieker meegenomen en zag dat Gertjan Slagter destijds qua kleur voor het omslag geen rare keus heeft gemaakt. Het is net of het kaartje erbij hoort.

,,Willen jullie misschien even in het depot kijken?", vroeg Dumas. Even later stonden we boven in een volle zolder, waar ik de projector uit de kast haalde en probeerde door het lichtglas Brinkman en zijn kaartje te fotograferen. Het resultaat staat hierboven.

Door de lens van Fokke WesterCollega Fokke Wester van de Drachtster Courant was er ook. Hij zette me op de foto in het depot, waar ik eerst aan die projector pruts, en er dan een foto doorheen maak van Brinkman.