maandag 16 april 2012

16 april

Als MCL-voorlichter Frits Mostert het vanmorgen niet had getwitterd had ik er niet aan gedacht, maar het is vandaag 16 april. Op zolder heeft hij een 78-toerenplaat van Max Woiski liggen, de man die beroemd werd met het lied BB met R (dat is bruine bonen met rijst). Maar de plaat bij hem op zolder is 16 April en hij staat ook op Youtube.

Klinkt vrolijk, maar het zou gaan over een boot met slaven, die omkwamen toen de boot op de Tapanahoni-rivier in Suriname is vergaan. Al zou het ook over gouddelvers kunnen gaan die hun liefjes achterlaten.
Dat liedje ken ik alleen van de LP Victoria van Liesbeth List, die we vroeger in De Zwaan hadden. Een mooie plaat, met ook een geweldig nummer over F. Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda erop. Hier staat een fragmentje van 16 April.

Altijd wanneer mijn vader die plaat tevoorschijn trok, bekeek hij de hoes hoofdschuddend en zei dan iets van: ,,Wat een paar poten heeft dat mens! Die valt niet gauw om!'' Dat was een flauwe opmerking over zo'n gerenommeerde zangeres, maar daar zat mijn pa niet mee.
Het heeft ervoor gezorgd dat ik eigenlijk niet aan deze plaat kan denken zonder dat die voeten me te binnen schieten. En als ik de hoes bekijk, zie ik ze ook meteen. Ook vandaag weer, op 16 april.

(Is Victoria eigenlijk ooit op cd uitgekomen? Of zou hij nu tegenvallen?)