donderdag 31 maart 2011

De hikikomori hadden ongelijk,,Gut gut gut wat zijn we weer nobel'', zei de FM Herder, die binnen het bestuur van Cinema Ascona de taak van moppersmurf op zich neemt.

Woensdagavond was er een speciale filmvertoning in restaurant Doozo met alleen Japanse fragmenten, sushi en noodles. Het kostte 20 euro, de helft ervan gaat naar Demira.

Er kwamen 43 filmliefhebbers, Japanminnaars en eters op af en er was nog een extra tientje van een mevrouw die iets in het restaurant afhaalde. Die mevrouw was echt nobel.

Maar het was een goede oogst, zeker voor een filmavond die we zondag pas bekend hebben gemaakt. Hoewel het Asconabeleid is om de pers niet te zoeken, haalde de Facebook-aankondiging beide Friese kranten. De voorzitter en de pr-man lieten zich zelfs verleiden om iets te vertellen op Omrop Fryslan. De Asconavoorzitter pleitte er voor om in Friesland - dat kampt met achterstandsverschijnselen - meer pornostrips in in de bus te lezen, naar Japans voorbeeld, want daar hebben ze de welstand goed voor elkaar.
Het programma:

01. Nihon Chinbotsu (2006 Shinji Higuchi). Rampenfilm volgens vast recept, met zowel een tsunami als een aardbeving.

02. Ponyo (2006, Hiyao Miyazaki). Anime: Een sprookjesachtig mooie tsunami met een soort kind, dat op de golven loopt.

03. Metropolis (2001, Rintaro). Anime: Gebouwen storten in, in een stad van de toekomst, op I can't stop loving you van Ray Charles.

04. Tampopo (1985, Jûzô Itami). Man en vrouw genieten van slagroom, zout, citroen en een groot soort garnalen.

05. Vis & Bief. Stukjes documentaire van Arte, over vis die stuiptrekkend geserveerd wordt en koeien die gemasseerd worden om wagyu-bief te worden.

06. Hard Gay. Stukje televisieshow met Hard Gay, ofwel worstelaar Masaki Sumitami, die in strak leer met zijn heupen wiegt waar kinderen bij zijn.

07. Enter the Void (2009, Gaspar Noé). Trippen boven Tokio

08. Lost in translation (2003, Sofia Coppola) Bill Murray neemt een reclame op voor Suntory whisky.

09. Advertenties: Francis Ford Coppola, Akira Kurosawa en Sean Connery drinken Suntory, Tommy Lee Jones, Brad Pitt en Arnold Schwarzenegger drinken andere Japanse drankjes.

10. Tokyo Breakfast (2000). Grappig bedoelde televisiesketch van Japans gezin dat hiphop spreekt en elkaar met nigga! aanspreekt.

11. Kagemusha (1980, Akira Kurosawa). Traditionele Japanse strijders stuiten op geweren.

12. Akira (1988, Katsuhiro Ôtomo). Anima: Jongen in ziekenhuis belaagd door speelgoedbeer, -konijn en -auto.
13. Pokemon voor beginners (2011, Asing Walthaus). Jelle Dijkstra heeft aan de bestaande vijfhonderd pokemonbeestjes niet genoeg en maakt zijn eigen.

14. The big Yokai War (2005, Takashi Miike). Ontelbaar veel fantasiewezens trekken ten strijde.
15. Ken Uw Godzilla. Een speciale kwis om te zien of de bezoekers alle monsters naast Godzilla wel herkennen. De namen kregen ze er op een lijst bij (Anguirus, Biollante, Destroyah, Hedorah (ook wel: Het Smog Monster), King Ghidorah, King Kong, Mechagodzilla, Minya Godzilla (ook wel: Godzilla junior), Mothra en Rodan).Als beste Godzillakenners (elk acht goed) kwamen Coert Wigbels en Rob Leemhuis uit de bus, die een mooi verpakte zak met bijzonder vieze Japanse snoepjes wonnen, een soort tumtumkussens met vulling van bijvoorbeeld een soort pindakaas. Een andere bezoeker schaamde zich voor zijn lage score: ,,Terwijl ik thuis een heleboel Godzillafilms heb, zelfs 'Destroy all monsters!' waar ze bijna allemaal inzitten.''

16. My Neighbor Totoro (1988, Hiyao Miyazaki). Anime. Meisje met een kind op de rug wacht - naast een reusachtig wezen - in de regen op de bus.

17. Tatouage. Stukje documentaire van Arte.

18. Battle Royale (2000, Kinji Fukusaku). Lastige en brutale scholieren worden keihard aangepakt.

19. Tekkon Kinkurito (2006, Michael Arias). Anime. Kinderen vluchten door een kleurrijke stad.

20. Ringu (1998, Hideo Nakata). Spookachtige vrouw verschijnt op televisie in meer dan 3-D.

21. Dolls of Harem (1986, Noribumi Suzuki). Duurste verkrachtingsscene aller tijden (denken we).

22. Yatterman (2009, Takashi Miike). Grote robothond heeft grote, maar kuise robotseks met grote robotvrouw-annex-tank.

23. Spirited away (2001, Hiyao Miyazaki). Anime die bijna tussen wal en schip was gevallen: de stookruimte van een reusachtig badhuis.

24. Funky Forest: The First Contact (2005, Katsuhito Ishii, Hajime Ishimine, Shunichiro Miki) Een potje tennis na schooltijd, met bloedzuigers.

25. The Taste of Tea (2004, Katsuhito Ishii). Driestemmige en meezingbare lofzang op de bergen.
Presentatoren De Zilveren Strandjutter (Saranjutah-san) en de Kesanova (Kesanova-san) in hun salaryman-outfit zijn blij met de opbrengst, want alle beetjes helpen, maar ook met de leuke avond.

(De foto's zijn van Jacco de Boer, de bovenste is wat gestripfotoshopt, de poster is gebaseerd op een ontwerp van Steve Schiavello)