dinsdag 1 maart 2011

Heren geven de voorkeur aan blondinesZo keek Jane Russell (ze is maandag overleden) als twintigjarige de wereld in op de publiciteitsfoto's van de film 'The Outlaw'. Het was haar debuut. De film, waarin Billy the Kid en Doc Holliday ruzie over haar krijgen, werd geregisseerd door de zonderlinge rijkaard Howard Hughes.

De film was af in 1941. Hughes had vooral de nadruk gelegd op haar borsten, waar hij een speciale pushup-bh voor had ontworpen met staal erin, zodat het allemaal nog beter tot zijn recht komt. Of ze die werkelijk heeft gedragen of dat het allemaal natuur was, zoals Russell later zelf zou zeggen, is onduidelijk.

Het gaf in elk geval problemem met de Production Code, zeg maar de Amerikaanse filmkeuring van toen. In 1943 was de film een weekje toe zien, met een halve minuut ingekort, maar dat was nog onvoldoende. De echte premiere was in 1946.Haar status als seksidool verhoogde ze met de musical 'Gentlemen prefer blondes' (1953), waarin zij de brunette (bijna zwartharig, hier) is naast de blonde Marilyn Monroe.

Tegelijk was ze vrij rechts, had ze een wekelijks bijbelstudieclubje voor Hollywoodsterren en streed ze tegen haar eigen drankverslaving. Dat hoort allemaal bij een loopbaan als seksbom.