donderdag 30 december 2010

Don't call me ShirleyNog voor het einde van het kalenderjaar hield Cinema Ascona een plechtige, maar ook feestelijke herdenking voor Leslie Nielsen, die een maand eerder was overleden.

De Spoekepolle is een uitstekende plek om films te vertonen: het café heeft al de vorm van een filmzaal. We kunnen haast niet wachten tot we er weer een held van het witte doek met een In Memoriam kunnen eren.Voorin was een kleine schrijn voor de heer Nielsen, met een speciaal voor Ascona gesigneerde foto, waxinelichtjes en knuffels, die Kees na afloop snel weer mee naar huis nam, voor zijn kinderen erachter komen dat ze zomaar het huis uit zijn geweest.

Er was een fraai overzicht van Nielsens oeuvre, van proefopnamen voor Ben-hur (Nielsen hoopte op de rol die Stephen Boyd uiteindelijk kreeg) tot en met de tekenfilmserie Zeroman, die hij insprak.

Voor het hier en daar op internet opduikende verhaal (het staat voor waar op imdb) dat hij kans heeft gemaakt op de hoofdrol in The Shining kon ik nergens bewijs vinden. Ik kan me de film niet goed voorstellen met hem in plaats van Jack Nicholson.

En op de avond ware er natuurlijk klassieke scenes en dialogen, zoals onderstaande (ter plekke live uitgevoerd):

,,Can you fly this plane, and land it?''

,,Surely you can't be serious.''

,,I am serious. And don't call me Shirley.''


Die komt uit Airplane!. Nu Cinema Ascona het zo benadrukte, kon de Amerikaanse nationale congresbibliotheek in Washington er ook niet langer omheen: Airplane! is deze week in de collectie opgenomen. (Met The Exorcist, The empire strikes back, Saturday Night Fever, The Pink Panther en nog twintig films, maar daar gaat het nu niet over).