donderdag 23 december 2010

4'33" in Leeuwarden



Een volkomen via twitter samengesteld orkest ('tworkest') van achttien musici, voerde woensdagmiddag in het Oranje Bierhuis het werk 4'33" van John Cage (1912–1992)uit.

Daarbij raken de musici hun instrument 4 minuten en 33 seconden niet aan. Dat wil zeggen: drie delen lang, waarbij het eerste deel 30 seconden duurt, het tweede deel twee minuut 23 seconden en het slotdeel 1 minuut veertig seconden.

Goed opletten, dan hoor je het getik van de klok, het brommen van de koelkast, passerend verkeer en zelfs, in het derde deel, een prachtige Kerstgroet. Het maakt deze uitvoering, toch al uniek, nog unieker.








(Foto's gemaakt door @nants, ,,Ik kan beter hoesten dan fotograferen.'')

Bezetting:

Artistieke leiding had @LaurensvdMeulen (piano).

In het orkest zaten , @Mollandrea (viool), @Cilla1972 (gitaar), @Marvin_Droogsma (gitaar), @jaccodeboer (gitaar), @fmherder (gitaar), @8933BL (gitaar), @lawnmusic (gitaar), @deborahtienstra (basgitaar) @Nurdposse (gitaar) met dochters Annabelle en Frederique (beiden blokfluit, de jongste en ernstigste tworkestleden), @jetskebilker (blokfluit), @Drella_Hall (sopraanblokfluit), @martenw (bombardon).

@sjoerdbootsma (percussie), @hidzervdheide (percussie), @asingwalthaus (ballophon).

Belangstelling



Dat is kras: bovenstaand verhaal trok op de dag van plaatsing 432 bezoekers. Net geen 433, maar het zit er toch wel heel dichtbij.