zaterdag 13 november 2010

Love and the North Sea

Terwijl iedereen onwetend op het Noordelijk Film Festival zit is producent Dino de Laurentiis overleden.

Hij produceerde twee films van Fellini ('La Strada' en 'Le notti di Cabiria') in de jaren vijftig en groeide uit tot man achter steeds duurdere en ook meestal wat ordinaire films, die Amerikaanse successen naar de kroon moesten steken. De remake van 'King Kong' moest 'Jaws' overtroeven, 'Hurricane' kwam toen rampenfilms in waren, 'Dune' was een mislukte poging mee te snoepen van de 'Star Wars'-taart. Veel door hem geproduceerde films zijn een vervolg, als 'Amityville 2','Evil dead 2', of 'Hannibal' ('Silence of the Lambs 2').

Tussendoor zorgde hij ook voor prachtfilms als 'Danger Diabolik' en 'Blue Velvet', en voor bezienswaardigheden als 'Barbarella', 'Flash Gordon' en 'Bound', het debuut van de broers die later 'The Matrix' zouden maken.

In 1958, toen hij net die Fellini's op zijn naam had staan en een grootse 'Oorlog en Vrede'-verfilming met Audrey Hepburn, had hij belangstelling voor 'Sil de Strandjutter'.

Dat stond 52 jaar geleden, op 10 november, in de Leeuwarder Courant. Hij wilde het boek laten verfilmen als 'Love and North Sea'. Van die plannen, waarvoor hij filmsterren naar Terschelling wilde sturen, is nooit meer iets vernomen.

Het stond op mijn lijst 'Dingen om Dino de Laurentiis te vragen als ik hem ooit tref', maar dat komt er nu niet meer van.