woensdag 13 oktober 2010

At the moviesMedia Art Friesland is altijd lonend om heen te gaan, al was het maar omdat de tentoonstelling naast allerlei andere dingen ook een wandeling door de filmgeschiedenis is.

Media Art is van alles ('kunst met een stekker') en de kunstacademiestudenten die hier wat laten zien gebruiken altijd wel flarden speelfilm, of maken werk dat aan films doet denken. Het helpt als je zelf toch al vaak aan film denkt.

Kijk maar:Edison's Kinetoscoop, in een modern jasje. In zo'n kinetoscoop gluurde je honderdtwintig jaar geleden naar voorbij flappende foto's of een eeuwig doorlopende filmstrook, zodat je de voorstelling zag bewegen.

Deze machine doet hetzelfde, niet met een filmstrook, maar met beeldjes die op een trommel geplakt zijn (rechts op deze vage foto) en razendsnel langsflitsen (links op deze vage foto) bij een aan uit floepend lampje. 3D dus, lekker modern.

De beeldjes stellen een vrouw voor die een trap afkomt - nog zo'n artistieke verwijzing, al heeft deze vrouw anders dan Marcel Duchamp's Nu descendant un escalier kleren aan. Zo te zien althans, want erg scherp komt ze niet in beeld. Het is net een geestverschijning - waar de allereerste films ook aan deden denken.Een groot scherm dat beelden combineert uit Metropolis en Blade Runner. ,,Alles is eigenlijk al gedaan'', mijmerde Andrea Moeller die ernaar stond te kijken. ,,Maar ik zou het best in huis willen hebben.''En zie eens wie we daar hebben, samen in een soort kastje... De man rechts klaagt vermoedelijk dat de vrouw links uit alle kastjes en laatjes ter wereld nou juist het zijne moest kiezen.Toevals-sciencefiction: de bol daarachter hoort bij een andere installatie dan de tafel met bewegende plexiglas plaatjes hiervoor.Bij de ingang hangt bewegend kleurbehang, waar je leuke dingen met je eigen schaduw kunt doen. ,,Net James Bond'', zei een bezoeker terwijl ik een foto van mijn schaduw probeerde te maken. Ik dacht zelf meer aan iets Inspecteur Clouseau-achtigs.Dit is een veelhoekig ding, waarop beelden geprojecteerd worden zodat het van vorm lijkt te veranderen. Ze doen dat tegenwoordig vaak op gevels van gebouwen, het is fascinerend om het in het echt te zien.

Het filmpje maakte ik met mijn nieuwe mobiel. Het ding doet zelf niet aan een of andere film denken, maar het verknipte muziekje dat eronder heb gezet wel. Je moet er heel veel moeite voor doen, want het is goed verknipt. Wie weet uit welke Oscarwinnende film uit '75 dit komt, krijgt een biertje. Hint: Kirk Douglas speelt er niet in.