woensdag 3 juni 2009

Schrief ma wat op

Goed nieuws! De film 'Andy, bloed en blond haar' van Frank Wiering, uit 1979, komt uit op dvd. Misschien. Er zijn zelfs plannen - maar ze zijn vaag - om de film opnieuw uit te brengen.

Dat vertelde Wiering gisteren zelf, na een vertoning van de film in het Filmmuseum in Amsterdam. Hierboven staat het eerste beeld, na de naam 'Andy' dan.

Ik was er met Meindert, Kees en Jaap. Destijds in de bioscoop heb ik hem gemist, maar later hebben we de schade ingehaald met thuiskijken, vooral sinds Kees een illegaal gebrande dvd op Marktplaats kocht.

Andy gaat over een onverschillige jongen uit Hengelo (,,de wereld is toch al kapot''), die naar Amsterdam gaat, een doortrapt fotomodel leert kennen, een paar moorden (of verwondingen) pleegt met een kaasbijltje, met het model teruggaat naar Hengelo. Ze zullen met zijn tweeen naar Parijs, maar dat loopt op niks uit: hij eindigt bij de politie, zij gaat per trein terug naar Amsterdam.

De vertoning in het Filmmuseum was exclusief, want regisseur Wiering was erbij. Hij vertelde waarom hij hierna nooit weer een speelfilm had gemaakt (,,te veel gezeur en gezeik'').

'Andy' had hem bijna drie jaar gekost en producent Matthijs van Heyningen 110.000 gulden. Eerst wilde hij hem De Nieuwe Ongevoeligheid noemen, maar daar weerhield collegafilmer Pieter Verhoeff hem van.

Omdat hij Bennie Jolink kende, kon hij muziek van Normaal gebruiken (voor de Hengeloscenes) en net zo was het met Herman Brood (voor de Amsterdamscenes). Brood voorspelde dat dit ,,een Nederlandse Midnight Cowboy'' kon worden.

Dat is-ie nooit geworden, maar de film bleef evenmin roemloos. ,,De film achtervolgt me'', bekende Wiering. Hij is er een paar jaar geleden nog ereburger van Hengelo mee geworden. ,,Al heb ik Hengelo in de film afgebeeld als een plaats waar je dood nog niet wilt liggen.'' In Hengelo kunnen ze niet te kritisch zijn: de enige andere film die daar volgens ons is opgenomen, Bon Appetit, kennen ze vermoedelijk niet.Na afloop was er geen gelegenheid tot het stellen van vragen. Dat was wel aangekondigd en wij rekenden erop, maar Wiering, die ook al niet had meegekeken, verscheen niet meer. Misschien schaamt hij zich er toch een beetje voor.

Gelukkig zat hij op het terras voor het Filmmuseum, zodat we de illegale dvd van Kees konden laten signeren. Toen we aan Wiering vertelden hoe we genoten hadden en dat we hiervoor uit Leeuwarden waren gekomen, trok hij een gezicht als een Hengeloër die denkt dat hij voor de gek wordt gehouden.Trivia: Andy Vrielink die de hoofdrol speelt weigerde kort daarna een vergelijkbare rol in 'Spetters'. Begin jaren tachtig kreeg hij kanker en lag hij in het Academisch Ziekenhuis in Groningen, tegelijk met Joop. Joop is er gelukkig nog, Vrielink helaas niet meer: hij overleed in 1990.