maandag 13 april 2009

Let Them Eat Cake - aflevering drie,,Het aanbod was heel gevarieerd'', stelde Teake Zijlstra vast, gisteren eenmansjury van de taartenbak en -proefwedstrijd bij mij in de keuken. Die is twee keer eerder gehouden, maar vorig jaar gek genoeg niet.

Tien taarten waren er deze keer, die er op een enkeling na (,,New Orleans na Katrina'', omschreef een van de proevers) prachtig uitzagen.
Zo kwam Lolkje, tevens organisatrice, met een taart waarop vier vogeltjes van chocolade en een heleboel eieren. Er was ook een enorme massa chocola in verwerkt, er zat spijs in en een soort jam en minstens een pakje boter. Een van de proevers noemde de taart ,,een onneembaar fort''. Want het oordeel van het publiek was weer niet mals.Gryts, die voor het eerst meedeed en daarom Jacco tot diep in de nacht voor de oven had gezet, kwam ook met een taart met veel chocolade erin, die ze binnenbracht op een spiegel van Ikea. Een prachtige presentatie, die niet naar behoren werd gewaardeerd. Want het publiek beoordeelde hem als 'saaiste taart'.Hoge waardering was er bij de jury over de meringue van Hidzer, waar iedereen wat verbaasd over was. Niemand had dat achter Hidzer gezocht, daar komt het op neer. Het deed Teake (wit overhemd, hier leest hij zijn afgewogen juryrapport voor) terugdenken aan zijn tijd bij de Holland Amerika Lijn, waar hij derde patissier is geweest.Publiek en jury waren het eens over de lekkerste taart. Die kwam - net als vorige keer - van Tryntsje. Zij mag zich Lekkerste Taart 2009 noemen en doet dat waarschijnlijk ook.Hoewel er ook een aanmoedigingsprijs was voor jong talent, die naar de zeer, zeer zoete, met glazuur en smarties versierde taart ging van Annie, was het aanwezige jonge talent toch vooral geinteresseerd in Pinocchio op de Giant Plasma.