vrijdag 23 november 2007

Allemaal Jantien,,We zijn als mens allemaal een beetje een Jantien'', zei een dame gisteravond. ,,Wij kunnen het alleen niet verwoorden.''

Daarom kocht ook zij het boekje 'Dwars!', gebundelde columns van Jantien de Boer. Gisteravond was de presentatie, ik kletste de boel aan elkaar. De zaal zat vol bewonderaars, vrouwen vooral, wat familie en kennissen. Er werden meteen een stuk of zestig boekjes verkocht.

Het ging over echte damesdingen. Of je de naam van je man overneemt als je trouwt (Jantien vindt dat niks, schrijft ze, kreeg ze boze reacties over), over grof taalgebruik (als ze zich opwindt doet ze dat, komen er weer boze mailtjes), over boosheid, over feminisme, over mannengedrag en zo voort. Eigenlijk was iedereen het wel met haar eens.

Daarom was het wel mooi dat Jacco in de zaal zat, die ik van tevoren had gevraagd om iets pittigs te zeggen. ,,Het is toch gewoon chicklit voor de oudere dame?'' vroeg hij. ,,Voor vrouwen die bezig zijn de berg van de menopauze te beklimmen?''

De zaal heeft de avond niet zo luid gesist en gebromd.

(Op de foto, gemaakt door Tryntsje, hangt Jelle op de voorgrond te luisteren naar zijn moeder, achter de tafel links naast mij en leraar Jos Nijkrake. Die kreeg het eerste exemplaar, want hij gebruikt de columns in zijn lessen aan aankomende secretaresses, die zich er erg over opwinden).