vrijdag 22 juni 2007

Abe was nukkig en ook weer nietDit is collega Johann Mast met een oude leren voetbal in zijn nek waar, als ik het goed heb begrepen, Abe Lenstra zelf nog tegenaan heeft geschopt.

Johann heeft een biografie over Abe geschreven, daar dinsdag het eerste exemplaar van aan de dochter van de voetballer gegeven en gisteravond was hij in De Bres. Jantien en ik ondervroegen hem daar over zijn onderneming, omdat we daar nieuwsgierig naar zijn. Hij heeft er een jaar vrij voor genomen en met jan en alleman gesproken, van de vrouw van Abe's eerste kus tot en met Faas Wilkes, zo'n andere voetballegende, kort voor diens dood.

Het was een echt verrassende avond, met niet zo'n hoge opkomst (een man of tien, denk ik) maar wel mensen die zelf ook wat te melden hadden. Aron de Vries bijvoorbeeld ging vroeger met Abe en diens vrouw op reis naar de Verenigde Staten, en vond hem helemaal niet zo lastig en nukkig als hij soms in het boek naar voren komt.

Iemand anders was in Leeuwarden naar een wedstrijd geweest van een Leeuwarder team tegen een ploeg met Abe erin. Vanwege diens deelname werden er speciaal tribunes op wagens bijgeplaatst. Abe kwam op - de man deed het al vertellend helemaal voor - met zijn coltrui onder zijn shirt omdat hij het koud vond. Hij liet zich al na een kwartier vervangen omdat hij het duidelijk niks vond.Verzamelaar en kapper Theo Balk had die leren bal meegebracht, en daarnaast een lading oude kranten over overwinningen van Oranje, zorgvuldig bewaarde kaartjes van het Olympisch Station, leren voetbalschoen, prachtige posters. Hij kwam wat eerder en begon er een tentoonstellinkje mee in te richten in de Bres. Zomaar, omdat hij er lol in had.Vooral die bal oefende grote aantrekkingskracht uit.