donderdag 17 mei 2007

Il faut cultiver son jardin





,,Ik ga al jaren niet meer naar de bloemetjesmarkt'', zei Baukje, die vanmorgen het terras van haar Ierse pub gereedmaakte. ,,Zeker geraniums kopen en erachter gaan zitten? Dat is niks voor mij.''

Misschien hoor je niet naar de jaarlijkse bloemetjesmarkt te gaan, op Hemelvaartdag. Maar ik kan het niet laten. Vanmorgen schuifelde ik tussen de oudere Friezen die vertellen dat het vroeger drukker was, de kibbeling-eters, mensen met bezemstelen waar plastic tassen aan hangen en veel, heel veel jonge stellen met kinderwagens. Onderweg erheen kwam ik een vader tegen die een baby tegen de borst klemde, terwijl moeder een kinderwagen vol wuivende planten voortduwde.

Ik kocht bovenstaande vier dingen, waarvan ik de namen alweer vergeten ben, behalve van die begoniabollen linksonder. Dat schijnt overigens ook heel fout te zijn, begonia's.

Determinatie

Linda, die meer van planten weet dan ik, vertelt dat de blauwe bloemetjes linksboven Campanula zijn (die verkocht bijna iedereen op de bloemetjesmarkt), die kleine rooie zijn volgens haar steenanjers. Die linksonder herinner ik me alleen nog van, dat er 'winterhard' bij op het bordje stond. Dat vond ik informatie genoeg.