dinsdag 20 februari 2007
Gooi nooit iets weg
In het schoolboekenmagazijn in Dallas, Texas, waar in 1963 Lee Harvey Oswald zat, die president John F Kennedy in zijn eentje zou hebben doodgeschoten is nu een museum.

Ik ben er met Joop en Jan wel eens geweest, het is fantastisch. We hebben elkaar op de foto gezet bij de picket fence, op de grassy knoll, voor de triple underpass, al die plekken die door de zaak rond Kennedy zo'n lading hebben gekregen. Althans, voor wie net als wij vroeger avonden doorbracht met het discussieren over alle geheimzinnige dingen rond die moord.


Bekend is natuurlijk het amateurfilmpje van Abraham Zapruder, die toevallig het moment van de kogelinslag heeft vastgelegd. Hij had trouwens bijna zijn camera thuis laten liggen.

Sinds gisteren is er een nieuw amateurfilmpje in het museum, dat George Jefferies maakte pal voor de aanslag.


Daarop zien we John F Kennedy en zijn vrouw Jackie voorbij rijden.


Vervolgens, mysterieus genoeg, filmde Jefferies de ingang van het boekenmagazijn. Zelfs het raam waarachter Lee Harvey Oswald stond, op de vijfde verdieping rechts, net boven die boomkruin.


Maar dat is pas de volgende dag opgenomen, lees ik op de website van het museum.

Daar zijn ze in hun sas met dat filmpje (ook op youtube) uit de tijd dat nog niet iedereen met een camera zwaaide. ,,Gooi nooit iets weg'', zegt de conservator dan ook.