donderdag 24 juni 2004

Macht
Andries Veldman organiseert eens in de zoveel tijd etentjes, in restaurant Piet Paaltjens, met sprekers. Happen met Liwwadders heet het. Elke keer is het leuk, gisteren was het top. Dat kwam van het slechte weer en de voetbalwedstrijd Nederland - Letland.

Deze keer was het op een rondvaartboot, Wetternocht. Het vertrek was bij de Averotoren, en daar zouden we ook terugkomen.

Het praatje kwam van Meindert Schroor, historicus, die de jaartallen en namen van Leeuwarder kloosters en figuren zo uit zijn mouw schudt. De praatjes gaan heel losjes, want iedereen zit al aan het bier. Zo legde Schroor uit dat Snakkerburen Snakkerburen heet vanwege een oud woord voor hoek, net als Sneek. Raadslid Puck van Ulzen zat intussen gewoon te kletsen en vroeg toen: ,,Waarom heet Snakkerburen eigenlijk zo?''

Het regende flink, de boot schommelde soms lekker.

Buiten de stad kwam er een telefoontje van de brugwachter, Van der Hoop. Het woei te hard, hij hield ermee op, we kwamen de stad niet meer in. De brug zou tot acht uur bediend worden, maar dat gebeurde niet meer. Ja, nee, niks aan te doen.

Eerst leek het nog een grap, maar bij de Eebrug in Bilgaard liep de boot vast. Heel absurd. ,,Dat is toch niet te geloven'', zei raadslid Henk Bakker van de CDA. Hij stak een sigaar op en ging meteen bellen. Eerst met Van der Hoop. Die liet zich niet ompraten, ook niet toen Bakker over claims begon.

,,Neem nog maar een biertje'', zei Bakker even later tegen de anderen. ,,Van der Hoop betaalt!''

Puck van Ulzen van de VVD, altijd in voor een lolletje, stelde voor het hogerop te zoeken. ,,Ik vind dit wel leuk'', zei ze. Bakker belde 'zijn' wethouder, Gerrit Krol. Diens vrouw nam op: Gerrit was er niet.

,,Je weet toch wel waar je mannetje zit?'', vroeg Bakker en kreeg het 06-nummer. Krol zat in vergadering en gaf zijn telefoon aan Frans Steijvers. Die was vroeger gemeentesecretaris en gaat over een paar weken met pensioen. ,,Het mag geen argument zijn'', zei Bakker, ,,maar er is hier ook veel pers bij.''

Steijvers belde even later terug. Er was niks aan te doen, de brug bleef dicht. ,,Als dat het overwicht is van Steijvers geeft dat te denken'', zei Puck. ,,Even Dales bellen jongens!'' Nou, de burgemeester bellen, dat ging Bakker te ver, en bovendien gaat die hier niet over. Puck: ,,Ach dat geeft niet, hij is net nieuw, dan kan hij laten zien dat hij gezag heeft.''

Maar de burgemeester werd niet gebeld, de boot bleef liggen. Guus de la Bije, die de nasi had gemaakt, vertrok met een taxi en keerde terug met de auto, om al zijn servies en keukenspullen te halen. De schipper mopperde dat het met Leeuwarden altijd zo is, en dat hij de boot wel naar Wijns zou brengen vanavond. Hier zou hij helemaal leeggeroofd worden, want deze brug is vlakbij de Meenthe, de buurt die zo slecht was dat ze er flats voor moesten slopen.

Intussen naderde het tijdstip dat de wedstrijd Nederland - Letland zou beginnen. Gryt van Duinen van Omrop Fryslan belde een taxi. Een medewerker van Andries Veldman regelde een hele reeks taxis.

Leeuwarden maakt reclame voor zichzelf onder de titel Expeditie Leeuwarden. Om af te rekenen met het vooroordeel dat Leeuwarden zo ver weg is. ,,Ik denk dat dit echt een Expeditie Leeuwarden is'', zei Andries. Een geweldig leuke tocht was het.