dinsdag 17 juni 2003

Canada's Biggest Open-Pit Lead-Zinc Mine



Faro ligt nog noordelijker dan Whitehorse, dus donker is het hier pas weer tegen de winter. Vanuit de achterkamer van Rijndert en Saskia (de groeten terug allemaal) kijk je op de bergen in de verte en de zonsondergang, zo rond middernacht. Kort later is de zon alweer van de partij, meer dan schemerig wordt het nooit. Straks tijdens de langste dag/kortste nacht hebben ze hier een barbecue met een midnight swim.

Vlak voor Faro staat een bord, dat bezoekers welkom heet. Faro: Canada's Biggest Open-Pit Lead-Zinc-Mine staat erop. ,,Dat wil ik veranderen'', wees Saskia, want voor toeristen klinkt dat van die open pit en die mijn niet zo aantrekkelijk. Je verwacht dan een industrieterrein met een stadje erop, terwijl die mijn 25 kilometer verderop ligt. Faro ligt juist heel lieflijk in drie rijen (de lower, de middle en de upper bench) tegen een heuvel op, tussen het groen en het paars van de bloeiende fireweed. Als er een auto passeert, steek je je hand op. Rijndert en Saskia wonen op de Upper Bench, waar zo te zien de mooiste huizen staan met het verste uitzicht, maar ik weet niet of er een statusverschil is tussen de drie lagen.

De mijn staat op het ogenblik op een laag pitje. Daarom wonen er maar 500 mensen in Faro, terwijl het stadje er wel 1500 kan herbergen. Huizen zijn goedkoop, wat het fenomeen verklaart dat rijke Zwiters en Duitsers hier een woning kopen, voor erbij. Daar zitten ze dan 's zomers een tijdlang.

Alle kaarten worden in Faro daarom op het toerisme gezet, wat geen gek idee is, want de weg ernaartoe is een lang plaatjesboek met besneeuwde bergen, bomen en meren die er als een spiegel voor liggen. En rondom Faro heb je het meeste wildlife van de hele Yukon. Campers kunnen hier gratis parkeren. Er is een hotel, er is een restaurant (,,volgens mij hebben ze drie menu's'', zei Rijndert een beetje lacherig) en pas is de vijfde Bed & Breakfast geopend. Bovendien zijn er verrassend veel voorzieningen. Een ijsbaan (zelfs in de zomer), een zwembad (juist in de zomer), een sporthal en een golfbaan van 9 holes dwars door het plaatsje heen. De burgemeester, Mel, heeft twee grote winkels, een met hengels, hamers en andere hardware, de andere met groente, vlees en visvergunningen.

Tenslotte liggen er her en der kant-en-klare trails, al moet er hoognodig een kaart van komen (gaat Saskia voor zorgen), zijn er hier en daar duidelijker borden bij nodig (gaat Saskia voor zorgen), moet het bij de vliegstrip wat beter geregeld worden (zorgt Saskia voor) en moet de plaats een grotere naamsbekendheid krijgen. U raadt al wie daar voor gaat zorgen: de doortastende nieuwe community development coordinator die ze hier ,,the Dutch lady'' noemen en die bij de wekelijkse raadsvergaderingen al twee keer hartelijk welkom is geheten. Faro, daar gaan we nog meer van horen.