donderdag 7 juli 2011

BydloDeze muziek stelt een ossenkar voor, of beter gezegd een schilderij van een ossenkar, of om het helemaal precies te zeggen, het schilderij van een Poolse ossenkar dat de jong overleden Russische schilder Viktor Hartmann maakte.

Dat schilderij is verloren gegaan, net als veel andere Hartmannschilderijen waarop de Russische componist Modest Moessorgski zijn pianowerk 'Schilderijen van een tentoonstelling' schreef.

Gisteravond werd het hele werk in de Grote Kerk gespeeld door pianist Frans Douwe Slot. Die is boeiend om naar te kijken, want hij trekt bijna demonische gezichten als hij speelt en hij spant zich zo in, dat er een zweetdruppel aan het puntje van zijn neus hangt - dat zie je ook altijd bij Bernard Haitink.

Daarna speelde organist Theo Jellema er nog eens fragmenten uit op het orgel. En omdat ik 'Bydlo' altijd het mooiste heb gevonden, heb ik het stiekem met mijn telefoontje opgenomen. Je kunt goed horen dat in zo'n galmende kerk een orgel beter tot zijn recht komt dan een vleugel, al klinkt dit fragment beter op piano.

Het plaatje is van een leerlinge van het Dockingacollege in Dokkum, waar allerlei leerlingen (ze waren er ook) aan het werk zijn gezet om de schilderijen als het ware opnieuw te maken.