zondag 2 november 2008

Laurie & Lou



Toen Ann Richards nog gouverneur van Texas was, vroegen ze haar of Texaanse vrouwen er niet beter aan zouden doen om een pistool in hun handtas te stoppen. Vanwege de veiligheid.

,,Well'', antwoordde ze. ,,I'm not a sexist, but there is not a woman in this state who could find a gun in her handbag, much less a lipstick."

Zangeres Laurie Anderson, die artist-in-residence is geweest bij NASA, haalde het aan in haar concert Homeland gisteravond in de Oosterpoort in Groningen.

Zij is dol op dat soort geestigheden, vooral van politici, zoals ze ook dol is op taal. Of je dit nu wel echt popmuziek kunt noemen weet ik niet, het zijn bewerkte teksten met veel elektronica, twee violen (een bespeelde ze zelf), een basgitaar en een verzameling keyboards. Ze is eigenlijk popmuziek geworden omdat haar plaat 'O Superman' in 1981 gek genoeg een hit werd.

Het meeste is een beetje dromerig en geestig, met die mooie Amerikaanse stem van haar (soms elektronisch verlaagd tot een mannenstem). Af en toe komt er ineens een beat en worden haar teksten wat politieker. Want ze is niet altijd even trots op haar eigen land, en hoewel ze het niet vertelde, heb ik wel een idee op wie ze volgende week stemt.

Anderson is getrouwd met Lou Reed, die kwam ook nog even het toneel op. Hij zong een liedje mee, speelde gitaar en een van de toegiften was een song van hemzelf. Hij kreeg, zo klonk het tenminste, meer applaus dan Laurie Anderson, wier concert dit eigenlijk was. Vanwege de dingen die hij in het verleden heeft gedaan, waarschijnlijk, want hier was hij niet veel aan. Iemand voor ons zat het te filmen en heeft het inmiddels op youtube gezet.

,,Die twee hebben vast heel veel ruzie'', schatte Jaap in.