maandag 29 september 2008

The hustler



,,Heb je 'Hud''', vroeg ik bij Celluloid, de beste videotheek van Friesland.

,,Die is uitgeleend'', zei de jongen.

Dat geeft hoop in tijden waarin NRC Handelsblad bij een verkiezing vaststelt dat Johnny Depp de beste acteur aller tijden is. Er zijn nog mensen die zulke films huren in het weekeinde waarin Paul Newman is overleden.

,,Heb je 'Cool hand Luke' dan?'', vroeg ik, want die heb ik jaren geleden voor het laatst gezien en er is net een nieuwe, opgefriste versie van uit op dvd.

Die had hij wel, meende hij, maar na een uitgebreide zoektocht moest hij vaststellen dat de man die hem twee dagen geleden heeft geleend, hem kennelijk niet heeft teruggebracht.

,,Ik heb wel andere films met Paul Newman'', probeerde hij nog, maar die heb ik zelf ook wel.



Dus heb ik thuis ' The hustler ' gekeken, die biljartfilm waar ook George C. Scott in zit. Voor de mensen die Johnny Depp de beste acteur ter wereld vinden: dat is ook zo'n acteur waar je soms de rillingen van over je rug krijgt. Hij zit onder de lamp, rechts naast Newman.

Filmhuis

Toen Marlon Brando net was overleden, vertoonden we 'The godfather' in de pizzeria van Gianni, zomaar voor de lol, met eten erbij. Dat deed ik samen met het Filmhuis, want die hebben een goede beamer en een vertoningsvergunning.

Eigenlijk wilde ik dat wel weer, maar nu in de Friesche Club en dan met 'The hustler' met Paul Newman. Die gaat over biljarten - pool eigenlijk - en in de Friesche Club wordt gebiljart. Het is er fascinerend mooi. Ik ben er al eens geweest om over dat plannetje te praten en het kon wel. De bezoekers kunnen er dan ook nog bij eten.

Dus ik belde het Filmhuis, of we dat aanstaande vrijdag zullen doen. Geurt, die er de dagelijks leiding heeft, klonk wat weifelend.

,,We hebben het al heel druk'', zei hij. ,,En het is kort dag.''

,,Het is leuk'', zei ik, want dat is het ook. ,,Ik heb 'The hustler' zelf wel, op dvd. Zal ik de Friesche Club bellen of het vrijdag kan?''

,,Nee, we doen het niet'', besloot Geurt. ,,Maar we willen wel 'The hustler' van je lenen, dan vertonen we hem in het Filmhuis.''

Toch nog een beetje Newmanherdenking. Vrijdag doen ze 'The hustler', dinsdag (over een week) 'Butch Cassidy and the Sundance Kid'. Maar dat idee van de Friesche Club laat me me niet los.