woensdag 9 juli 2008

Great expectationsProfessor J. L. M. Peeters, dit weekeinde overleden, gaf begin jaren tachtig het bijvak Filmkunde, dat Ina en ik tweewekelijks volgden. Daarvoor moesten we naar Amsterdam, want in Groningen was geen Filmkunde. In de trein vonden we een spel uit: twee willekeurige filmtitels aan elkaar verbinden door acteurs en/of regisseurs.

Dus laten we zeggen: 'Spetters' en 'Harry Potter'. Die is heel makkelijk. Want in 'Spetters' speelt Jeroen Krabbe. Die regisseerde 'The discovery of heaven'. Daarin speelt Stephen Fry. Die speelt ook in 'Gosford Park', met onder anderen Maggie Smith en Michael Gambon. Die zitten allebei in 'Harry Potter'.

Filmkunde was andere koek: veel semiotiek want dat hoorde zo. In mijn herinnering liet Peeters heel vaak een scene uit 'Great expectations' zien. Het is de scene waarin weesjongen Pip in de mist de mysterieuze Jack ontmoet. De colleges waren verder niet zo bijzonder, al hebben we een paar goede boeken over film gelezen. Maar dat spel uit de trein, dat zou ik zo weer willen doen. Met 'Great expectations' en 'Snuf de hond' bijvoorbeeld.

Ook niet echt moeilijk, trouwens.