dinsdag 17 juli 2007

Stapelgedichten



,,'t Is echt zo'n weblog-ding'', vond collega Kirsten van Santen. Voor de achterpagina van de Leeuwarder Courant schreef ze een stukje over stapelgedichten, gedichten die je thuis maakt door boeken met passende titels op elkaar te leggen. En of ik er ook even een paar wilde maken.



Boekstapeldichten is eerst een enorm gepruts en gezoek, waarbij titels die de grootste belofte lijken (,,Het is een vloek een meisje te zijn'', ''Onder de bomen van het plein'') het eerste afvallen. Soms valt het resultaat dan nog tegen, zoals deze namenlijst van een meisjesklas.



Ook kun je niet te veel van te voren bedenken, want het komt toch anders uit. Je trekt uiteindelijk maar willekeurig wat titels uit de kast, die wel wat bij elkaar passen en zo ontstaat het gedicht. Uiteindelijk haalde onderstaande, over Grace Kelly, de krant.



Het is een ijdele bezigheid, want je kunt de hele wereld laten zien wat je zoal in de kast hebt staan. De leuksten maakt de Amerikaanse kunstenares Nina Katchadourian, en haar allermooiste zet ik hieronder. Zo geweldig zijn die van mij niet. Ze stapelt ook veel netter, trouwens.